Alla ämnen
Krönika

One small step for man – one giant leap for mankind

One small step for man – one giant leap for mankind
I varje nummer av Bioenergitidningen skriver Tomas Ekbom, biodrivmedelsexpert hos Svebio, en krönika där han analyserar ett aktuellt ämne.

Jag var två år gammal när Neil Armstrong tog de första stegen på månen 20 juli 1969. Sju år innan höll JFK ett passionerat tal vid Rice University, Texas om varför USA skulle anta utmaningen att landa en person före årtiondets slut på en okänd himlakropp och återföra den säkert till jorden, skriver Svebios drivmedelsexpert Tomas Ekbom.

Inte för att det skulle vara lätt att sända upp en 3 000 ton tung och 110 meter hög raket utan just för att det var svårt.

Det är i den här kontexten vi kan tänka på klimatutmaningen. Den är inte lätt utan den är svår. Istället för att vika ner oss ska vi anta den fullt ut. Apollo-programmet involverade 400 000 människor vid 20 000 företag och universitet och kostade i dagens värde 100 miljarder dollar. Det motsvarar den europeiska massaindustrin, både i anställda och företag samt i årliga totala intäkter.

”Vi väljer jorden”

1962 satte USA ett mål att åka till månen. Det tog mindre än åtta år att nå. Nu 62 år senare har Sverige och EU mål att bli klimatneutrala till 2045, respektive 2055. Om någon undrar varför vi ska avsätta tid, resurser och pengar till denna utmaning, ska vi svara att vi väljer jorden. Det finns ingen planet B.

”We choose the Earth in this decade not because it is easy, but because it is hard. Because that goal will serve to organize the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone”.

Nyckeln till fossilfria transporter

Biodrivmedel är nyckeln till fossilfria transporter. Vi har kommit långt. Bilar gick på biodrivmedel redan 1920. Svenska bilar gick på träflis under andra världskriget. Första tåget på 100 % biodiesel kom 2007.

Första reguljärplanet på biojet flög 2008 och första med passagerare 2010. Första oceangående fraktfartyget på rent biodrivmedel kom 2022. Första storskaliga oljeraffinaderiet helt på bioprodukter startade 2024 (med tre miljoner ton årskapacitet). Nu ställer vi om!

Men vänta, så enkelt är det väl inte? Trump vann ju valet. Vad händer då 2025? Förra gången tog han USA ut ur Paris-avtalet som begränsar uppvärmningen till 1,5 grader vilket vi redan nått. Halten koldioxid i atmosfären var 325 ppm när Neil gick på månen och är nu hela 100 ppm mer. Halten har inte varit så hög på 800 000 år – och ökningstakten är extrem. Vi kan hamna på en global uppvärmning om tre grader. Det kan ge svenska somrar med 40 grader eller mer och över 50 grader nere i Europa.

Konsumerar el som år 1987

Det inte alla vet är att Sverige sänkt utsläppen under decennier och fortsätter med det. Vi konsumerar el idag som motsvarar 1987 års nivå. Inte sedan 1997 har vi använt så lite drivmedel. Kurvorna pekar nedåt.

Även i USA minskar utsläppen och gjorde så även under president Trump. Kina kommer också att minska så småningom. Förklaringen är enkel: teknisk och ekonomisk utveckling. Den stoppar inte politiken. Det som behövs är dock stöd att accelerera den.

Detta ger oss ett lugn att människan har och kan överkomma stora svårigheter och att utvecklingen gynnar oss med tiden. Du bidrar också med dina val till hur vi bevarar jorden och skyddar naturen. Låt oss göra detta tillsammans, för oss och för våra barn.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy