Alla ämnen
Svebiobloggen

Opinion: DN stryper debatten

Opinion: DN stryper debatten
Foto: Hannah Edgren

Dagens Nyheter tar inte längre emot repliker på deras debattartiklar. Man har även stängt av möjligheten att kommentera nyhetsartiklar. Det lämnar väldigt lite utrymme för den fria debatten, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef i Svebiobloggen.

Dagens Nyheter, Sveriges största morgontidning, har bestämt sig för att normalt inte ta in repliker på de debattartiklar som tidningen publicerar på DN Debatt.

Man har också sedan en tid tillbaka stängt ner möjligheten att kommentera nyhetsartiklar. Det betyder att DN lämnar mycket begränsat utrymme för den som har andra uppfattningar än de debattörer och skribenter som redaktionen släpper fram i spalterna.

Man hänvisar numera enbart till insändarsidan för den som vill uttrycka en åsikt. Men även insändarsidans utrymme är starkt begränsat och vilka som får komma till tals bestäms naturligtvis av tidningen själv. Den fria debatten i DN är strypt.

Intressant debattartikel

Jag blev klar över DN:s nya policy när jag läste en artikel på DN Debatt härom veckan. På Europadagen 9 maj publicerade tidningen en debattartikel av Erik Berg, förbundsordförande i Liberala Ungdomsförbundet, och Oleksandr Santjenko, ordförande för ungdomsförbundet till president Zelenskyjs parti Folkets tjänare.

Det är en relevant och intressant debattartikel som handlar om relationen mellan Ukraina och EU.

Berg och Santjenko argumenterar för att EU ska reformera sin jordbrukspolitik för att ge plats för Ukrainas livsmedelsproduktion. ”Sveriges landsbygd och jordbruk riskerar att bli det ukrainska medlemskapets fiende”, är en formulering som används.

Ukraina – ett bördigt jordbruksland

Ämnet är viktigt. Om några år kommer EU att behöva ta ställning till den konflikt som debattörerna uppmärksammar.

Ukraina är ett bördigt jordbruksland som har stor potential att öka sin produktion och EU:s jordbrukspolitik är inte anpassad efter en sådan ny aktör på den gemensamma livsmedelsmarknaden.

Men slutsatserna är inte självklara. Jag har själv bloggat om Ukrainas potential och möjligheten att bidra till EU:s försörjning med biobränslen, liksom om samma möjligheter för Moldavien.

Svebios synpunkter skulle kunna vara en bra replik till Berg och Santjenko. En omprövning av EU:s negativa inställning till biodrivmedel från åkergrödor skulle kunna lösa den konflikt de målar upp och skapa möjligheter både för Ukrainas och nuvarande EU:s bönder att utnyttja sin fulla potential och odla på all tillgänglig åkermark.

Inga repliker sedan maj

Jag tänkte skriva en replik med det innehållet och loggade in på DN (jag är prenumerant) för att kolla villkoren för att få in en sådan replik. Det finns en text som heter ”Frågor och svar om DN Debatt”.

Den inleds med en lång text om hur en debattartikel ska vara skriven för att passa i DN, textens omfång (antal tecken), vilken typ av debattartiklar DN vill ha, hur man bör formulera sig, hur man ska underteckna, att texten ska lämnas in i Word-format med mera.

Slutat publicera repliker

Långt ner i texten hittade jag ett stycke om repliker. Där stod att DN sedan 1 maj slutat publicera repliker på de införda debattartiklarna.

Jag gick tillbaka till DN Debatt-sidan, och mycket riktigt – sedan början av maj fanns det inga repliker knutna till de införda debattartiklarna. I anslutning till äldre debattartiklar fanns det däremot regelmässigt tre, fyra repliker.

Slutsats: ingen idé att skicka in en replik. Den skulle bara komma i retur.

För säkerhets skull kontaktade jag debattredaktören Amanda Johansson-Murie, som i ett mejl bekräftade att DN inte längre tar in repliker och att enda sättet att driva debatt på DN Debatt nu är att lyckas få in en ny artikel på 5 500 tecken.

Läs hela blogginlägget här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy