Alla ämnen
Bioenergi i industri

Rottneros Bruk ersätter mer än 6 000 kubikmeter olja med biobränsle

Med en investering på 100 miljoner kronor i en ny biopanna på 20 megawatt ersätter Rottneros Bruk en stor mängd olja med biobränslen. Nu startar nästa investering för att bygga ut reningsanläggningen med produktion av biogas.

Från vänster: Nils Hauri, produktionschef, Jan Viper, projektchef, Peter Matsson på instrumentavdelningen och Olle Dahlin, vd, alla på Rottneros Bruk AB. Foto: Bengt Krönström/Fryksdals-Bygden
Från vänster: Nils Hauri, produktionschef, Jan Viper, projektchef, Peter Matsson på instrumentavdelningen och Olle Dahlin, vd, alla på Rottneros Bruk AB. Foto: Bengt Krönström/Fryksdals-Bygden Från vänster: Nils Hauri, produktionschef, Jan Viper, projektchef, Peter Matsson på instrumentavdelningen och Olle Dahlin, vd, alla på Rottneros Bruk AB. Foto: Bengt Krönström/Fryksdals-Bygden

Rottneros Bruk har i dag en äldre biobränslepanna på 8–9 megawatts effekt som är uttjänt.

Det var dags för en reinvestering av biopannan. Vi har också en oljepanna i samma storlek och har varit oljeberoende till hälften. Behovet av nyinvestering gjorde att vi tittade på en större panna för att kunna frigöra oss från oljeberoendet. När det nya projektet är klart kommer vi att bli helt fossilfria, säger Olle Dahlin, vd för Rottneros Bruk.

Modern teknik

– Vi valde KPA Unicon som leverantör för att vi kände att deras lösning har den modernaste tekniken. Investeringens storlek i kombination med en låg drifts- och underhållskostnad bidrog också till valet av den här lösningen. Flexibilitet när det gäller bränsle var också en viktig faktor, eftersom vi kommer att elda en rad olika biobränslen. Bränsleflexibilitet har också återspeglat sig i utformningen av bränsleintaget, där vi har tre fickor för olika bränslen, som vi kan mata in i olika proportioner, säger Olle Dahlin.

Bubblande fluid-bädd

Pannan kommer att baseras på KPA Unicons ReneFluid BFB-teknologi och dimensioneras för hög tillgänglighet. Bränslet består av bark, rundvedsflis, slam från massaproduktionen samt sågspån och grot. I KPA Unicons leveransomfattning ingår en komplett bränslemottagningsstation, BFB-panna och rökgasrening med elfilter och rökgaskondensor.

– Vi kände igen Rottneros krav på pannkonceptet från våra tidigare projekt. Speciellt när det gäller tillgänglighet, driftsäkerhet, bränsleflexibilitet och låga operativa kostnader. Vi är mycket glada för att Rottneros litar på KPA Unicons teknologi och kompetens i detta projekt, konstaterar Kari Liukko, direktör för Energi på KPA Unicon.

Både interna och externa biobränslen

Drygt hälften av biobränslena kommer från interna källor. Efterhand som brukets kapacitet ökar kommer den andra hälften av biobränslena att köpas in från externa leverantörer. De interna bränslena består till största delen av bark. Till det kommer en viss del slam och vedrester. Från de externa leverantörerna är bark och bränsleflis huvudbränslena, men Rottneros har även möjlighet att ta emot rena skogsbränslen. Biobränslen kommer att ersätta 6 000–7 000 kubikmeter olja per år.

All utrustning på plats

– Projektet löper på bra och vi har lyft all utrustning på plats i det nya pannhuset som byggs av Skanska. Nu håller vi på med el- och instrumentmontage. Anläggningen kommer att startas i början på juli och den gamla pannan kommer att kopplas bort helt under hösten, förklarar Olle Dahlin.

Den 21 mars lyftes pannan från KPA Unicon på plats efter en stunds väntan på att den kraftiga vinden skulle avta. Foto: Bengt Krönström/Fryksdals-Bygden
Den 21 mars lyftes pannan från KPA Unicon på plats efter en stunds väntan på att den kraftiga vinden skulle avta. Foto: Bengt Krönström/Fryksdals-Bygden Den 21 mars lyftes pannan från KPA Unicon på plats efter en stunds väntan på att den kraftiga vinden skulle avta. Foto: Bengt Krönström/Fryksdals-Bygden

Lägre kostnader

Investeringen i projektet är runt 100 miljoner kronor. I investeringen ingår även förändringar i värmesystemet för att leda in värmen i fabriken för torkprocessen. Driftskostnaderna sjunker i och med att biobränslen har en lägre kostnad än olja.

Det blir också en minskad kostnad för underhåll i och med att den gamla pannan ersätts med en ny och effektivare värmeanläggning.

Större investeringsprogram

Investeringen i den nya pannan är en del av ett större investeringsprogram där Rottneros investerar cirka 400 miljoner kronor i bruket under några år. Under 2016 utökades produktionskapaciteten från drygt 150 000 till 173 000 ton massa per år. Rottneros Bruk tillverkar två olika sorters pappersmassor, CTMP och slipmassa, för kartong, tryckpapper och mjukpapper.

Även biogas

– Vi genomförde i höstas en etapp för att höja kapaciteten i bruket. Nu gör vi en energi- och miljöinvestering, där vi även kommer att genomför en etapp för att utöka reningsanläggning med ett anaerobt steg och göra biogas som vi kommer att utnyttja för att generera värme till vår process. Med produktion av biogas kommer vi att reducera behovet av inköpt biobränsle, säger Olle Dahlin. Investeringen på knappt 100 miljoner konor i renings- och biogasanläggningen är beviljad och upphandlingen kommer att ske under våren. Biogasanläggningen kommer att ha en effekt på cirka tre megawatt.

Under 2016 utökades produktionskapaciteten från drygt 150 000 till 173 000 ton massa per år. Flygbilden visar råvarumottagningen vid Rottneros Bruk.
Under 2016 utökades produktionskapaciteten från drygt 150 000 till 173 000 ton massa per år.
Flygbilden visar råvarumottagningen vid Rottneros Bruk. Under 2016 utökades produktionskapaciteten från drygt 150 000 till 173 000 ton massa per år. Flygbilden visar råvarumottagningen vid Rottneros Bruk.

Framtidstro

– Det händer mycket och vi kommer efter det här programmet att ha gjort en riktig framtidsinvestering för bruket och det känns bra. Framtidsutsikterna för Rottneros produkter ser väldigt positiva ut, avslutar Olle Dahlin. 


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3. 


Missa inte vårt hösterbjudande – höstens alla nummer för endast 200 kr! 

Fakta

Biopanna Rottneros Bruk

Investering: 100 miljoner kronor

Effekt: 20 MW

Biobränslen: Bark, rundvedsflis, slam från massaproduktion samt sågspån och grot

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy