Alla ämnen
Biogas

Svensk Biogas får miljonstöd för LBG-station

Svensk Biogas får miljonstöd för LBG-station
Foto: Tekniska verken

Svensk Biogas vill bygga en tankstation för flytande biogas i Nässjö. Naturvårdsverket har beviljat klimatinvesteringsstödet Klimatklivet för satsningen.

Svensk Biogas, dotterbolag till Tekniska verken, öppnar upp för att bygga en tankstation för flytande biogas (LBG) i Nässjö.

Naturvårdsverket har beviljat klimatinvesteringsstödet Klimatklivet för satsningen, som kan innebära att en ny tankstation för flytande biogas står klar nära riksväg 40 under hösten 2025.

Det beviljade stödet möjliggör djupgående studier för att i detalj kunna titta på förutsättningarna för en tankstation för flytande biogas i Nässjö.

Den fjärde stationen

Om Svensk Biogas går vidare med planerna blir tankstationen företagets fjärde station för flytande biogas, även kallat LBG.

Sedan tidigare finns stationer i Mjölby, Linköping och Norrköping, alla strategiskt placerade nära E4 i Östergötland.

– Efterfrågan på flytande biogas fortsätter att öka, och vårt mål är att göra det enkelt att tanka hållbart. I och runt Nässjö finns det dessutom ett antal aktörer som önskar ta kliv i sin omställning mot fossilfrihet som specifikt har uttryckt önskemål om en tankstation för flytande biogas, säger Erik Nordell, produktansvarig på Svensk Biogas.

Fakta

Fakta flytande biogas

Biogas produceras ur organiskt avfall, som exempelvis matavfall, och utöver biogas får man även biogödsel som används för ekologisk odling av livsmedel.

Flytande biogas produceras genom att biogasen renas och kyls ned till ca -162 grader i ytterligare ett produktionssteg, vilket ökar energitätheten med 600 gånger jämfört med okomprimerad biogas. Flytande biogas är effektivare att lagra och distribuera än biogas i gasform.

En lastbil som drivs med flytande biogas har en räckvidd på upp till 150 mil.
Källa: Tekniska verken

Störst i Sverige

Svensk Biogas moderbolag, Tekniska verken, har en av de största produktionsanläggningarna för flytande biogas i Sverige.

Det fossilfria bränslet, som produceras av matavfall och restprodukter, gör det möjligt för transport- och industrisektorn att minska sina nettokoldioxidutsläpp drastiskt.

Flytande biogas minskar nettoutsläppen av koldioxid med upp till 95 procent, jämfört med fossil diesel. Stödet som beviljats uppgår till 50 procent av investeringskostnaderna.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy