Alla ämnen
Skogsbränsle

20 år sedan stormen Gudrun slog till

20 år sedan stormen Gudrun slog till
2 700 personer jobbade i skift med återställningsarbetet under fem veckors tid. De som var strömlösa längst tid fick klara sig i upp till 35 dygn. Foto: E.ON

Stormnatten mellan den 8 och 9 januari 2005 drog en kraftigt lågtryck in över Götaland. Vindstyrkor nådde upp till orkanstyrka 33 meter per sekund på några platser. Tio personer omkom under stormen, träd motsvarande ungefär ett års avverkning blåste ner på några timmar och över 700 000 hushåll blev strömlösa. Sveaskog och E.ON var två företag som påverkades kraftigt och som nu blickar tillbaka följderna av stormen och vad som hänt sedan dess.

Den 8 januari 2005 svepte Gudrun över Europa och Sverige. När stormen lagt sig den 9 januari och inventeringarna var gjorda visade det sig att 75 miljoner kubikmeter hade fällts, vilket motsvarade närmare tio procent av all skog i södra Sverige och en årsavverkning i hela landet. Värdet av skogen beräknades till över 30 miljarder kronor i dåtidens pengavärde.

Skogen tillbaka

Även om det gått tjugo år sen stormen Gudrun drabbade Götaland, är minnena skarpa för gamla medarbetare på Sveaskog, som nedblåsta skogar, förlorade värden och snabba insatser för att hantera stormens omfattning. Nu har skogen kommit tillbaka.

– Idag när jag åker förbi de här områdena så tänker jag inte på att det är stormområden. Nu är det en ungskog som ser bra ut, säger Stefan Bergqvist som fortfarande jobbar som planerare på Sveaskog i samma område.

Läs Sveaskogs artikel

E.ONs elnät förstördes och byggdes upp igen

Förstörelsen blev den största i mannaminne. Mer än 260 000 E.ON-hushåll blev utan el – många i flera veckor – då vindar på över 30 meter per sekund förstörde elnätet i grunden.

– Morgonen den 9 januari möttes vi på E.ON av drygt 10 000 förstörda elstolpar och 20 000 kilometer ledning att reparera. Inledningsvis nyttjade vi viltstängslen till att hänga elledningar på. I princip fick vi bygga ett helt nytt elnät i rekordfart, säger Martin Höhler, vd på E.ON Energidistribution.

Blottade sårbarhet

Stormen Gudrun blev en väckarklocka för energiföretaget, då den blottade den sårbarhet som fanns i infrastrukturen vid extrema väderförhållanden. E.ON tvingades kalla in folk från hela Europa, 2 700 personer jobbade i skift med återställningsarbetet under fem veckors tid. De som var strömlösa längst tid fick klara sig i upp till 35 dygn. Som en direkt konsekvens av stormen Gudrun inledde E.ON ett omfattande arbete för att modernisera och vädersäkra elnäten, som aldrig avstannat.

Vädersäkrat elnät

Sedan stormen 2005 har E.ON investerat 36 miljarder kronor i sina svenska lokalnät. Över 33 000 kilometer ledning har vädersäkrats från Skåne till Västerbotten. Det innebär att E.ONs elnät nu är 97 procent vädersäkrat, det vill säga nedgrävt eller isolerat. Att en ledning är isolerad innebär att den fortfarande fungerar även om det skulle falla ett antal träd över den, vilket skapar en stabilare elleverans för kunderna.

Läs E.ONs pressmeddelande

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy