Alla ämnen
Biobränsle

Lista: 62 biobränsleleverantörer i Sverige

Lista: 62 biobränsleleverantörer i Sverige
Bioenergi presenterar en uppdaterad översikt med leverantörer av biobränslen i Sverige. Foto: Anders Haaker

Ta del av Bioenergitidningens gedigna kartläggning av svenska biobränsleleverantörer. Vi listar alla leverantörer av fasta biobränslen från norr till söder!

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Baserat på Bioenergis enkätundersökning kan värdet av leveranserna av fasta biobränslen som flis, spån, bark, pellets och torv uppskattas till cirka 9,0 miljarder kronor under 2022, en ökning med cirka 4,5 procent jämfört med 2021.

Leveranserna räknat i energi ökade med omkring 2,5 procent under 2022 jämfört med året innan.

Fakta

Om undersökningen

Undersökningen baseras på en enkät som skickas ut till leverantörer av biobränslen i Sverige för att samla in data om handeln med biobränslen. Förutom den öppna handeln med biobränslen sker interna leveranser inom koncerner i skogsindustrin. I de flesta fall räknas inte dessa interna volymer med i översikten.

Översikt med leverantörer av biobränslen

Denna översikt innehåller leverantörer av fasta biobränslen. Leverantörer av flytande biodrivmedel och biogas återfinns i Bioenergi nummer tre och sex. Vi bjuder in alla leverantörer att lämna underlag till översikten.

Många företag uppger omsättningen både räknat i kronor och i energi, några endast energi, ton eller kubikmeter. Vi gör då en egen uppskattning av omsättningen räknat i kronor.

Störst omsättning i fasta biobränsle 2022 hade Stora Enso med 1 097 miljoner kronor. På andra plats kom SCA Energy med 972 miljoner kronor. På tredje plats kom Södra Skogsägarna med 881 miljoner kronor.

Högst omsättning för Stora Enso

Högst omsättning i kronor under 2022 hade Stora Enso med en omsättning på 1 097 miljoner kronor, en ökning med 58 miljoner sedan 2021. På andra plats finns SCA Energy som omsatte 972 miljoner kronor, en ökning med 45 miljoner kronor.

På tredje plats finns Södra Skogsägarna med en omsättning på 881 miljoner kronor enligt vår bedömning, en ökning med 81 miljoner kronor. På fjärde plats finns Scandbio med 693 miljoner i omsättning, en ökning med 50 miljoner  jämfört med 2021.

Vida Energi på femte plats når en omsättning på 687 miljoner kronor. Setra på sjätte plats omsatte 336 miljoner kronor, upp 44 miljoner. Därefter kommer Mellanskog som ökade omsättningen under 2022 med 21 miljoner till 302 miljoner.

På åttonde plats finns Holmen Wood Products med en omsättning på 266 miljoner kronor. Med hänsyn taget till Bioenergis bedömningar har den totala omsättningen av fasta biobränslen ökat cirka 4,5 procent jämfört med 2021.

Stora Enso levererar mest biobränsle

Störst leverantör räknat i energi är Stora Enso att vara med 5 225 GWh under 2022 en ökning med 251 GWh.

Stora Enso var den största leverantören av fasta biobränslen räknat som energiinnehåll med leveranser motsvarande 5,2 TWh under 2020. På andra plats kom Södra Skogsägarna med cirka 4,1 TWh och på tredje plats som SCA Energy med 4,0 TWh.

Södra Skogsägarna kommer på andra plats med 4 061 GWh levererade biobränslen, en minskning med 477 GWh. SCA Energy minskade med, 188 GWh till 3 952 GWh och ligger på tredje plats.

Vida Energi på fjärde plats ökar 602 GWh till 3 202 GWh. Holmen Wood Products på femte plats levererade 2102 GWh.

Störst leverantör av förädlade fasta biobränslen var Scandbio med SCA Energy på andra plats och Stora Enso Timber på tredje plats.

De 15 största leverantörerna av fasta oförädlade och förädlade biobränslen ökade leveranserna med cirka 2,5 procent under 2022 räknat i energi. Men utvecklingen var inte entydig, av de femton största minskade fyra omsättningen räknat i energi.

Kartläggning: Sveriges leverantörer av fasta biobränslen

Företagen är listade efter omsättning, där högst omsättning rankas överst.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy