Alla ämnen
Bränslehantering

Färre transporter med smartare biobränslehantering hos Växjö Energi

Nu börjar Växjö Energi att på egen hand producera flis som används till bränsle i Sandviksverket. Det innebär färre transporter och en mer effektiv och miljösmart produktionskedja.

Växjö Energi arbetar ständigt med att hitta nya smarta lösningar för att förbättra verksamheten ur miljösynpunkt.

– Produktionen av fjärrvärme och el i den nyaste anläggningen Sandvik 3 är fossilbränslefri, men vi nöjer oss inte där. Vi fokuserar på hela produktionskedjan och kan därför hitta miljövinster som annars lätt skulle missas, berättar Ragnhild Oskarsson, sektionschef Kraft och värme Bränsle på Växjö Energi,  i ett pressmeddelande.

Egen regi
En sådan förbättring uppnår vi nu genom att börja flisa ved i egen regi, inne på Sandviksverket. Flisen används som bränsle i fjärrvärme- och elproduktionen. Veden som används är sådan som inte går att använda till exempelvis sågat virke eller pappersmassa.

Nytt tillstånd minskar utsläppen
– Tidigare har vi köpt färdigflisad ved vilket innebar att stockarna kördes till en terminal där de lastades av, lagrades och sedan flisades. Därefter lastades flisen upp och fraktades vidare till oss. Om stockarna i stället körs direkt till oss undviker vi onödiga transporter och de utsläpp som detta för med sig, säger Ragnhild Oskarsson.

Flisning på Sandviksverket, Växjö Energi.
Flisning på Sandviksverket, Växjö Energi. Flisning på Sandviksverket, Växjö Energi.

Genom att flisa veden på Sandviksverket minskar transportbehov, hantering och lagring vilket innebär lägre hanteringskostnader och minskad miljöpåverkan. Efter tester av hanteringen, vad det gäller bland annat buller och damm, som genomfördes i början av sommaren har Växjö Energi nu fått tillstånd av länsstyrelsen att arbeta på detta sätt under ett år. Förhoppningen är att detta tillstånd ska bli permanent.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy