Jag tittar ut genom fönstret från frukostbordet på den skira grönskan. Nu har till och med linden på vår bakgård fått löv, och då återstår väl bara askarna vid vårt lantställe. De är ju som fina damer, enligt ett talesätt jag hörde som barn: ”Sist ur sängen och tidigast till vila”. Asken är känsligast för kyla av våra träd, och kommer sist ut i lövsprickningen och inleder också lövfällningen på hösten.
Löven är fantastiska levande solfångare. Nu börjar de att med solljusets hjälp bygga upp biomassa i sina celler. En del av den energi de fångar behövs för den egna överlevnaden, men träden lagrar också upp en stor del genom att bilda ved som finns kvar till kommande år.
Fotosyntesen är en fantastisk process och motorn för allt liv på jorden. Den tar vara på solens energi och omvandlar luftens koldioxid och vattnets väte till energirika kolväte-föreningar som ger näring till människor, djur och mikroorganismer.
Att kunna utvinna mycket material och energi från jordbruk och skogsbruk är hållbart och förnybart. En viktig del av ett 100 procent förnybart energisystem.
I Sverige har vi kommit mycket långt när det gäller att ta vara på den här resursen, och inte minst skogens träd. Vi har under de senaste årtiondena byggt upp ett skog-bioenergi-system som är imponerande, och som levererar en mycket stor klimatnytta.