Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

SEAT rullar ut satsning på biogas i Sverige

Satsningen innebär att SEAT lanserar tre bilar för biogas. Gashybrider för Ibiza och Leon går redan nu att beställa och nya Arona TGI lanseras under 2018, skriver SEAT i ett pressmeddelande.

SEAT Arona TGI lanserar för biogas under 2018.
SEAT Arona TGI lanserar för biogas under 2018. SEAT Arona TGI lanserar för biogas under 2018.

SEAT:s gashybrider kan köras på biogas och erbjuder hållbart och kostnadseffektivt alternativ till traditionella bränslen. Lanseringspris för Ibiza TGI från 147 700 kronor före bonus/malus kompensation. Med en bonus på 10 000 kronor blir priset för en gashybrid något lägre jämfört med motsvarande bensinmotor. SEAT introducerade under Frankfurtmässan en satsning på gasdrift som ett skonsamt och effektivt miljöalternativ. Nu står det klart att satsningen rullas ut i Sverige under 2018.

Viktig satsning

– Satsningen på gashybrider är otroligt viktig för oss eftersom gas är ett hållbart alternativ. Det fyller tomrummet mellan traditionella bränslen och eldrift. I Sverige har vi dessutom fördelen att ha en väl utvecklad biogasindustri som gör att vi till stor del skulle kunna vara självförsörjande när det gäller gasdrift av våra fordon, säger Per Brinkenberg märkeschef på SEAT Sverige.

Redan idag går det att beställa Ibiza och Leon som gashybrider. Under 2018 kommer även den nya modellen Arona lanseras som gashybrid. Modellerna tillverkas på samma produktionslina som det övriga modellprogrammet. Modellerna är färdigutrustade för både bensin och naturgas/biogas från start.

Ibiza TGI har en total körsträcka på drygt 1200 kilometer (ca 390 km med gasdrift) med CO2-utsläpp för CNG på 88 g per km. Med biogas blir utsläppen ännu lägre. Ingen annan teknologi är i närheten av detta när det gäller körsträcka.

Lägre pris för biogas än bensinmodellen

Prismässigt är ambitionen att gasmodellerna ska ligga i nivå med priset för motsvarande bensinalternativ. En Ibiza TGI gashybrid kostar från 147 700 kronor att jämföra med lanseringspriset för bensinalternativet som är 139 900 kronor. Med bonus/malus stödet på 10 000 kronor från 1 juli 2018 blir prisbilden för en TGI därmed något lägre jämfört med motsvarande bensinmotor.

– Vi vill erbjuda ett hållbart alternativ som inte kostar skjortan till den miljömedvetne konsumenten och därför är det viktigt för oss att priset för våra gas- och bensinalternativ ligger nära varandra. Sverige har en enorm potential för biogasanvändning som vi vill belysa med vår satsning men priset är ofta en barriär. Genom att ha samma prisbild är vår ambition att SEAT:s gashybrider ska vara det självklara valet för den smarte miljömedvetne konsumenten, avlutar Per Brinkenberg märkeschef på SEAT Sverige.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy