Alla ämnen
Bioenergi i industri

Skogsflis kan minska koldioxidutsläpp från masugn

I ett nystartat forskningsprojekt ska användning av bio-kol prövas vid masugnsbaserad ståltillverkning. Det är en ny metod som kan minska de fossila CO2-utsläppen med upp till 30 procent. Projektet drivs av Swerea MEFOS som tillsammans med SSAB i Oxelösund ska vidareutveckla metoder och göra tester i full industriell skala.

Stålindustrin står inför stora utmaningar i omställningen till ett mer hållbart samhälle. SSABs masugnar är bland de mest koldioxideffektiva i världen och samtidigt står företaget för cirka 10 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. I Oxelösund utreds redan möjligheterna för en fossilfri produktion 2026.

-I vårt arbete med att minska koldioxidutsläppen jobbar vi både på kort- och lång siktigt. Bio-kol-projektet är ett mycket bra initiativ för att ytterligare sänka nivåerna med dagens masugns-teknik. Om testerna blir lyckade kan en del av nuvarande kol och koks ersättas av bio-kol, utan några större investeringar, till en än mer fossilfri produktion, förklarar Era Kapilashrami som är chef för Metallurgin i Oxelösund.

Syftet med projektet är att visa på möjligheterna att ta hand om förbehandlad biomassa som består av förnybar energi, till exempel restprodukter från skogsbruket. Att ersätta delar av dagens stenkol med bio-kol, kan ge sänkta fossila CO2-utsläpp. Lovande resultat finns i små masugnar som injekterats av bio-kol men har aldrig tidigare testats i full industriell skala.

Projektet startar upp i september 2017 och beräknas under 2018-2019 förbereda och genomföra driftförsök. SSAB i Oxelösund finansierar projektet till ett värde av cirka 13 Mkr.

Foto: SSAB
Foto: SSAB Foto: SSAB

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy