Alla ämnen
Vad gör du på jobbet?

Söderenergis vd: ”Jag gillar att bada med kläderna på”

Söderenergis vd: ”Jag gillar att bada med kläderna på”
På bilden: Karin Medin.

Följ med i Bioenergitidningens artikelserie "Vad gör du på jobbet?", där vi frågar bioenergiproffsen om deras vardag, dolda talanger och vilka utmaningar de möter i branschen. Och det kanske bästa av allt? De avgör vem vi pratar med härnäst! Näst på tur är Karin Medin, vd på Söderenergi.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att verka inom ett område där vi gör skillnad på riktigt. Och att göra det tillsammans med engagerade och proffsiga medarbetare och branschkollegor. Tillsammans är vi uthålliga och envisa, säger Karin Medin.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?

– Efter pandemin så är det härligt att kunna vara på plats på Igelstaverket i Södertälje igen. Söderenergi är ju ett produktionsnära företag, så jag brukar ofta vara med på vår ”morgonbön” som tar cirka fem minuter – där det operativa läget stäms av, berättar Karin Medin.

– Sen blir det dagar fyllda med möten av olika slag. Externa, interna, små och stora. Ibland lite oväntade möten som behöver hanteras. Självklart också en del inläsning och planering.

Vad har du på ditt bord just nu?

– Arbetet för kommande affärsplan, där ett viktigt område vi fokuserar på är kompetensförsörjning kommande år. Elektrifieringen och klimatomställningen medför ett enormt behov av flera yrkesgrupper för många år framåt. Jag ser gärna att ännu fler unga kvinnor hittar till de tekniska yrkena, vi behöver er!

– Vi är också mycket glada att vi gjort första affären med vårt verifikat för ökad spårbarhet i avfallsströmmarna. Vi har i många år jobbat för att påvisa miljönyttan med energiomvandling av utsorterat avfall som inte kan eller bör återvinnas. Så roligt att Telge Återvinning också ser möjligheten med detta, säger Karin Medin.

Vilka är de största utmaningarna inom din bransch just nu?

– Vinterns utmaningar med höga elpriser undgår ingen. Även om nuvarande elkris främst är kopplad till Europas mål att bli mindre beroende av rysk gas så var situationen utmanande redan innan, på grund av klimatomställningen och snabb elektrifiering, menar Karin Medin och fortsätter:

– Det är helt nödvändigt att politikerna skärper sig och oavsett block undanröjer hinder så att vi i energibranschen kan göra vårt jobb fullt ut. Vi vill och vi kan. I nuläget är det alldeles för mycket fokus på enskilda kraftslag och pajkastning om historien. Här behövs fokus framåt i enighet.

Vilka spännande projekt har ni på gång härnäst?

– Vi förbereder bland annat en ansökan om medel för nästa steg i vår ambition att förverkliga bio-CCS inom några år.

Berätta något vi inte visste om dig!

– Jag gillar att bada med kläderna  på. Jag blev flugfiskare för mellan sju och åtta år sedan, då jag träffade min sambo Per. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen och få lite äventyr samtidigt. Jag kunde inte tro att det var så roligt och numera får jag en och annan fisk också!

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy