Alla ämnen
Biogas

Svensk Biogas tvingas höja gaspriserna

Svensk Biogas tvingas höja gaspriserna
Nettoimporten av flytande biogas (LBG) steg kraftigt – från 64 GWh 2021 till 226 GWh 2022. Foto: Svensk Biogas

Sedan den svenska skattebefrielsen på biogas försvann tidigare i år, har Svensk Biogas själva gå in med halva kostnaden för skattehöjningen. Nu meddelar Svensk Biogas att de inte längre kan kompensera för skattesmällen och tvingas därmed höja biogaspriset med cirka 2,45 kronor per kilo på sina tankstationer.

– När vi fattade beslutet om att gå in med halva kostnaden var vi tydliga med att det kunde behöva omprövas ifall inga kompenserande åtgärder kom på plats, och det är tyvärr där vi har hamnat, säger Anna Lövsén, vd för Svensk Biogas och affärsområdeschef för Biogas på Tekniska verken-koncernen i Linköping.

– Vi ser oss nu nödgade att höja priset motsvarande hela skatten likt övriga aktörer. Ytterst drabbar detta våra kunder, vilket är någonting vi verkligen beklagar och vi arbetar hårt tillsammans med branschen för att få till stånd en förändring.

EU-dom stoppade skattebefrielsen

Den 9 mars 2023 var det slut på skattebefrielsen för biogas i Sverige. Beslutet togs genom en EU-dom, som Sverige inte överklagade, då regeringen menade finna ett smidigare tillvägagångssätt för att få tillbaka skattebefrielsen.

Den nya skatten innebär att biogasen i Sverige kostar cirka 4,7-5 kronor mer per kilo. Något som Svensk Biogas beklagat och därför valt att ta halva kostaden för.

De hoppades i våras att en snar lösning skulle finnas på plats, men nu har det gått ett halvår sedan skatten infördes och det är ännu oklart vad som kommer hända.

– Vi hoppades på snabba stödåtgärder, men i den nya budgeten som nu presenterats av regeringen saknar vi fortfarande beslut gällande åtgärder kopplat till skattebefrielse av biogas. Vi har försökt bidra så gott vi kunnat till att hålla nere priserna, men i och med att framtiden är så pass oviss är det inte längre möjligt för oss att fortsätta vara uthålliga i detta, säger Anna Lövsén.

Motverkar klimatarbetet

Svensk Biogas menar att det dyrare priset på biogas medför att både företagare och privatpersoner får det svårt ekonomiskt. Lika så skapar det en osäkerhet kring framtida investeringar för biogas.

– Skattebefrielsen har varit en viktig förutsättning för biogasens konkurrenskraft. Att biogas producerad i Sverige av lokala förnybara restprodukter som till exempel matavfall just nu beläggs med samma koldioxidskatt som importerad fossil gas är orimligt. Vi kommer att fortsätta att driva den här frågan, säger Anna Lövsén, i ett pressmeddelande.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy