Alla ämnen
Biogas

De är nominerade till Biogasutmärkelsen 2023

De är nominerade till Biogasutmärkelsen 2023
Biogasutmärkelsen delas ut till en person, organisation eller ett företag som gjort någonting extra viktigt för biogasens utveckling i Sverige. Foto: Pixabay

För tolfte året i rad ska Biogasutmärkelsen delas ut. Den 6 december på konferensen BioDriv Tinget koras årets vinnare.

Föregående årets vinnare var VafabMiljö Kommunalförbund. Hagelsrums Biogas (2021), Toyota Material Handling (2020), Uppsala kommun (2019) och Mats Eklund på Biogas Research Center (2018).

Priset delas ut på den återkommande konferensen BioDriv Tinget, som i år går av stapeln 6 december på Nalen i Stockholm. Den är en del i projektet Fossilfritt 2030.

Tre kandidater till priset

De första nominerade är Anna Wallentin och Ellenor Grundfelt på Energigas Sverige.

Juryns motivering är följande: ”Tack vare ett stort nätverk och en förmåga att samla biogasbranschen har Anna Wallentin och Ellenor Grundfelt på Energigas Sverige förbättrat biogasens förutsättningar och bidragit med långsiktighet i styrmedelsfrågor. Genom sitt stora engagemang och sin enorma kunskap har de bidragit till biogasarbetet, både på nationell nivå och på EU-nivå. Med driv och passion för branschen har de även kavlat upp ärmarna för att hitta en lösning på den tillfälligt slopade skattebefrielsen på biogasen”.

Den andra kandidaten är restauranggrossisten Martin & Servera. Juryns motivering är följande: Med över 6 000 leveranser per dag går det att göra stor skillnad! Det är något som restauranggrossisten Martin & Servera tagit fasta på när de strategiskt och långsiktigt valt att satsa på hållbara transporter. 2018 beställde de den sista diesellastbilen och för att uppnå målet att bli helt klimatneutrala år 2030 satsar de på biogas och el. De senaste två åren har hela 45 biogaslastbilar köpts in och fler lär det bli. Martin & Servera arbetar dessutom aktivt för att påverka sina egna underleverantörer att ställa om, vilket resulterat i att flera åkare har ställt om till biogas”.

Vill inspirera fler att satsa

– Med biogasutmärkelsen vill vi premiera och lyfta fram värdefulla insatser för biogasens utveckling i Sverige. Samtidigt vill vi inspirera fler aktörer att satsa på biogas, inte minst då den bidrar till en hållbar regional utveckling och en robust drivmedelsförsörjning, säger Tobias Arvidsson, styrelseordförande i BioDriv Öst.

Den sista kandidaten till priset är företaget Svenska Retursystem. Motiveringen till nomineringen lyder: ”Hållbarhet är en ledstjärna för dagligvaruhandelns företag Svenska Retursystem. Det underströks när denna cirkularitetsjätte valde att börja ställa tuffa miljökrav i sina transportupphandlingar med målet om fossilfrihet år 2025.”

”I samverkan med leverantörerna upprättar de drivmedelsplaner för en diversifiering av drivmedel med fokus på ökande andelar el och biogas. Svenska Retursystem visar på cirkulär ekonomi i praktiken – i allt från sina livsmedelsbackar till sina drivmedelsval. Tack vare deras tuffa krav sker varje dag transporter till livsmedelsproducenter, butiker och restauranger i hela Sverige med hållbar biogas – tillverkad av matavfall från livsmedelsindustrin. Därmed visar de hur biogasen spelar en nyckelroll i hela branschens omställning till en cirkulär ekonomi.”

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy