Alla ämnen
Opinion

Krönika: Den tysta revolutionen

Krönika: Den tysta revolutionen
I varje nummer av Bioenergitidningen skriver Tomas Ekbom, biodrivmedelsexpert hos Svebio, en krönika där han analyserar ett aktuellt ämne.

Det pågår något märkligt i de svenska skogarna. Något som kan revolutionera skogsindustrin. Lite i det tysta utvecklas nu byggstenar till grön kemi och plast.

Startskottet på en intressant revolution där vi kan bli världsledande. Nya teknologier som kan gå hela vägen från biomassa med förädling till bioplast och produkter som snowboards, möbler och mycket mer.

Förutom ersättning av fossila bränslen kommer nu biokemikalier, bioplaster och biomaterial, som kan ge lösning på den globala plastindustrins kris.

Bioplaster från växter, träd och avfall är ett hållbart alternativ och kan konstrueras att brytas ned till ofarliga substanser, vilket minskar plastavfall på soptippar och i havet.

Tar fram cellulosafibrer och lignin

Företaget Lixea har sedan 2022 en pilotanläggning i Bäckhammar där de processar biomassa med jonvätskor, även kallade flytande salter, för att ta fram cellulosafibrer, lignin och molekyler som ättiksyra och furfural.

Fibrerna kan formpressas att ersätta fossila material, som instrumentbrädan i din bil. Lignin kan ersätta bitumen som ingår i asfalt – en marknad värd hela 500 miljarder kronor!

Om svensk skog kunde ta 10 procent av den motsvarar det 30 procent av dagens export av skogsprodukter.

Viktiga byggmolekyler tas fram

Lignin Industries har sedan 2021 produktion av Renol-pellets om 1000 ton per år i Knivsta. Lignin från Stora Enso omvandlas till granulat genom skruvextrudering med en reaktiv olja.

Detta granulat är likt hur plastindustrin tar fram formbar plast som polyeten (PE) och polypropylen (PPE), vilka är några av byggmolekylerna till allt från strumpbyxor till kevlar.

Av denna Renol producerar de idag bioplastfilm till trävaruindustrin och siktar på en fabrik om 10 000 ton i Sundsvall 2024.

Artificiella high-tech material

PaperShell i Tibro startades 2021 och tar kraftpapper i flera lager med bindemedel som de formpressar till biokompositer med hållfasta egenskaper till exempelvis Polestars elbilar eller Cakes elmotorcyklar.

Med detta imiterar de naturens miljarder av års utveckling och skapar artificiella high-tech material. Kommersiell produktion är planerad till slutet av 2023.

OrganoClick omvandlar trä med organisk katalys till nya högpresterande biomaterial med förbättrade egenskaper som gör de mer värdefulla.

XP Chemistries i Sundsvall utvecklar liknande teknik men för att skapa superhydrofoba filmer ifrån kristallin nanocellulosa.

Fick Nobelpriset 2021

Nanocellulosa kan också användas inom batterier, konstruktionsmaterial, färger och lim med mera. De har också lyckats ta fram kapsaicin (ämnet som gav Nobelpriset 2021), vilket enligt studier minskar risken för fetma, cancer och högt blodtryck, samt har en antioxidativ och antiinflammatorisk effekt.

De är alla fantastiska uppstartsbolag som kan bli ”enhörningar” (värde över 1 miljard dollar) och transformera svensk skogsindustri.

En hel värld av spännande grön kemi ligger och väntar. Råvaran är allt grönt du ser i naturen vilket egentligen är atmosfäriskt kol i fast form. Så enkelt att barn förstår.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy