Alla ämnen
Biovärme

Topp 10: Bioenerginyheterna som lockar mest 2023

Topp 10: Bioenerginyheterna som lockar mest 2023
Ta del av årets mest spännande nyheter!

Pelletsfakta, stora biodrivmedelssatsningar och kraftiga skogsmaskiner är några av de ämnen som väcker mest nyfikenhet hos Bioenergitidningens läsare under 2023.

Är du nyfiken på vilka nyheter som intresserade bioenergibranschen mest under 2023? Ta del av listan här!

 1. Köp inte mer pellets än du behöver
  Just nu är det svårt att veta vart utvecklingen på energimarknaden är på väg, vilket skapar oro. Efterfrågan på pellets har ökat kraftigt den senaste tiden och leverantörerna har svårt att möta den snabba ökningen, skriver Anders Haaker i en krönika.
 2. Topp 10: Här är länderna med dyrast diesel i världen
  GlobalPetrolPrices har släppt nya siffror på dieselpriser i världen. Vi listar vilka länder din plånbok inte vill att du ska tanka i!
 3. Lista: 10 anläggningar som kan förse Sverige med biodrivmedel i framtiden
  Redan i år kommer produktionskapaciteten för biodrivmedel räknat som energi att öka från 8,6 TWh till 11,5 TWh när St1, Preem och Lantmännen tar i drift ny kapacitet.
 4. Europas största biometanolprojekt ska göra sjöfarten grönare
  Europas största biometanolprojekt väntas vara i hamn om två år. Intill Övik Energis kraftvärmeverk Hörneborgsverket i Örnsköldsvik kommer Europas första stora anläggning för bio-CCU att producera råvara till grönt bränsle för sjöfarten.

  FlagshipONE
  FlagshipONE AB planerar att bygga Sveriges första produktionsanläggning av elektro-metanol i anslutning till Övik Energis biokraftvärmeanläggning Hörneborgsverket i Örnsköldsvik. Tekniken innebär att förnybar el från ny vindkraft och återvunnen biogen koldioxid från kraftvärmeverket omvandlas till metanol som kan användas som fartygsbränsle. Placeringen av FlagshipONE med närhet till lagring och hamn är av stort praktiskt och strategiskt värde. FlagshipONE AB planerar att bygga Sveriges första produktionsanläggning av elektro-metanol i anslutning till Övik Energis biokraftvärmeanläggning Hörneborgsverket i Örnsköldsvik. Tekniken innebär att förnybar el från ny vindkraft och återvunnen biogen koldioxid från kraftvärmeverket omvandlas till metanol som kan användas som fartygsbränsle. Placeringen av FlagshipONE med närhet till lagring och hamn är av stort praktiskt och strategiskt värde.
 5. Hela listan: De är nominerade till årets kraftkvinna 2023
  Snart är det dags att utse årets kraftkvinna 2023! Eventet äger rum 13 november i Stockholm.
 6. Pelletskaminer och -pannor omfattas av regeringens nya konverteringsbidrag
  Klimat- och näringslivsdepartementet har publicerat en remiss av sitt förslag till förordning om bidrag för energieffektivisering i småhus. Förslaget syftar till att minska användningen av el och gas i småhus. Förslaget är nu ute på remiss och sista dag att svara på remissen är den 8 maj.
 7. Hasslers förslag riskerar minskad produktion i skogs- och jordbruket
  John Hassler vill omarbeta de svenska klimatmålen till EU:s mål. Det betyder i praktiken att Sverige sänker klimatambitionerna, särskilt på transportområdet där det istället föreslås ett skarpare fokus på elektrifiering, menar Svebio.
 8. Lokala energibolaget lyfter bränslebristen inom fjärrvärmebranschen
  Krig och skenande inflation har skapat en utmanande situation för fjärrvärmebranschen. Det menar energibolaget SFAB som berättar om det pressade läget.
 9. Se filmen om hur Kvarnmons flishugg gör Jämtland vackrare
  Önskan om vacker utsikt och vacker skog är två av anledningarna till att Kvarnmon Flis AB får uppdrag i Jämtland. Se filmen om deras speciella flishugg Eschlböck Biber Vican 92.

  Eschlböck Biber Vican 92 kan mata in material upp till 75 centimeter i diameter. Det finns också en större modell, 110, som klarar 90 centimeter. Foto: Torbjörn Esping
 10. EU-projekt: 115 miljoner kronor till underjordiska värmelager
  I ett nytt stort EU-projekt ska forskare göra det möjligt att lagra värme från sommar till vinter. Projektet USE4HEAT leds av KTH och kommer genomföras tillsammans med bland annat Chalmers, IVL, energibolaget Veolia, fjärrvärmebranschens organisation Euroheat & Power och Absolicon.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy