Alla ämnen
Pellets

Fuelwood Group ökar pelletsproduktionen under 2020

Efter att ha startat en första produktionslinje under 2019, investerar Fuelwood nu i en andra produktionslinje och en ny torkanläggning i Söderhamn. Beslut om fler pelletsfabriker i Sverige kan komma till hösten.

Fuelwood
Fuelwoods pelletsfabrik kommer att utrustas med en tork från Mühlböck liknande den på bilden.

Fuelwood Group Sweden har under 2019 producerat cirka 10 000 ton pellets i sin pelletsfabrik i företagsparken Flygstaden i Söderhamn. Kapaciteten i den första produktionslinjen har varit cirka 25 000 ton per år. Anläggningen startades under 2019 och har inte varit i drift hela året.

En andra produktionslinje

Under 2020 installeras en andra produktionslinje med två pelletspressar vilket ger en total kapacitet för fabriken på cirka 80 000 ton per år. Målet är att producera 40 000 ton pellets under 2020. De nya pelletspressarna planeras att driftsättas i juni.

– Installatörerna från Tyskland skulle varit på plats denna vecka (sista veckan i mars) för att jobba med montering av utrustningen, men de fick inte resa hit från på grund av restriktioner kopplade till coronautbrottet. Vi hoppas att de är tillbaka snart. Under tiden har vi fullt upp med att bygga andra delar av den nya produktionslinjen, säger Anders Mood, samordnare i Sverige för Fuelwood Group Sweden.

Torkanläggning på plats

Den nya torkanläggningen inklusive panna blev klar i mars. Det gör att Fuelwood nu kan bredda sin råvarubas och även använda fuktigt råspån för pelletsproduktionen i Söderhamn. Torkanläggningen har levererats av Adven som i sin tur handlat upp pannan från Agro FT och torken från Mühlböck, båda från Österrike.

Fler pelletsfabriker på gång

– Inom Fuelwood pågår nu ett arbete med förberedelser för att till hösten kunna fatta beslut om att investera i ytterligare två produktionsenheter för pellets i Sverige och en i Finland, säger Anders Mood.

Både export och försäljning i Sverige

Fuelwood har hittills sålt huvuddelen av sin produktion till kunder i Sverige men exporterar också betydande delar. Leveranserna sker med både lastbil och fartyg.


Läs mer om Fuelwood Group Sweden i Bioenergi nr 4-2019 i vårt arkiv och här.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 2-2020 som finns att läsa som e-tidning här

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy