Alla ämnen
Rökgasrening

Rökgasrening nytt ben för Saxlund

Rökgasrening nytt ben för Saxlund
Viktor Wåhlin är ansvarig för affärsutveckling på Saxlund.

Saxlund har tagit ett aktivt första steg inom efterbehandling eller rening av rökgaser från bioenergianläggningar i storlek 1–50 MW. I ett andra steg ska reningsprocessen effektiviseras och i ett tredje steg har Saxlund en vision att kunna erbjuda ett system för att avskilja koldioxid ur rökgaserna.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade prenumeranter och medlemmar i Svebio kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Premiumkonto med inloggning
  • Full tillgång till låsta artiklar
  • Full tillgång till kartor och översikter
  • Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
  • Välj månadsbetalning eller årsbetalning

Kraven från EU via MCP-direktivet innebär krav på både nya och befintliga bioenergianläggningar om bättre rökgasrening för att klara partikelemissioner. Aktiviteten bland anläggningsägare väntas öka från 2025 till 2030 efterhand som kraven höjs.

– För att kunna erbjuda våra kunder en komplett lösning från bränslehantering till ugn, panna, rökgasrening och skorsten, har Saxlund tagit steget och kompletterat sin portfölj med elfiltersystem för rening av stoft ur rökgaser, säger Viktor Wåhlin, ansvarig för affärsutveckling på Saxlund.

Marknaden finns

– Det är en nyckel i vår produktportfölj att ha rökgasrening för att kunna erbjuda kunden en komplett anläggning. Det innebär också att vi ser att det finns en marknad i de anläggningar som Saxlund sålt genom åren, säger Viktor Wåhlin.

Elfilter mest intressant

Företaget har sedan snart två år analyserat valet av rökgasreningsteknologi. Utvecklingsarbetet har skett i samarbete med en partner i Baltikum. Wåhlin menar att de erbjuder en egen komplett lösning i Saxlunds namn från kundkontakt, leverans, montering till service och eftermarknad,

– Ganska snabbt drogs slutsatsen att det är elfilter som har den bästa kombinationen av prestanda, investeringskostnad, operativ kostnad och livslängd, säger Viktor Wåhlin.

Wåhlin förklarar att utrustningen finns att beställa idag och att de har fått in många förfrågningar.

– Första leveransen är ett första projekt med en komplettering av en befintlig anläggning med ett elfilter som vi ska leverera under andra kvartalet 2022. Kunden är än så länge hemlig.

Tydligt koncept i tre delar

Wåhlin beskriver hur Saxlund utgår från att förstå kundens behov när det gäller till exempel storlek, behov, detaljer kring anslutningar och därefter skräddarsy en lösning.

– Vi har en robust konstruktion med en komplett helt svetsad struktur, vi har en väl beprövad och testad transformator som är en nyckelkomponent i ett elfilter. Vi tror på hög tillgänglighet och god serviceåtkomst.

En annan viktig del i konceptet är att hålla nere driftkostnaden på ett effektivt sätt. Wåhlin menar att det kan handla om hur ofta delar av filterkroppen behöver värmas och bara göra det när det verkligen behövs, och därmed minimera elförbrukningen. De tittar även på om det finns annan reningsutrustning som inte behövs i kombination med elfilter då det kan sänka tryckfallet i systemet och minska energiförbrukningen.

– Ett mer aktivt sätt att minska kostnaden kan vara lösningar med solceller på elfilter och närliggande byggnadstak. Ett medelstort elfilter kan behöva 100 000 kWh per år. Med dagens elpriser är det en relativt stor kostnadspost som vi kan minska ordentligt med en solcellanläggning, förklarar Viktor Wåhlin.

Koldioxidinfångning

De två första stegen finns tillgängliga. Det vill säga elfiltret finns att köpa och de åtgärder som förbättrar verkningsgraden finns tillgängliga inom det närmaste året. Det tredje steget ligger lite längre fram i tiden.

Vi tror att koldioxidinfångning är en viktig del i affären. – Viktor Wåhlin

Wåhlin menar att teknologin inte är långt borta, däremot behöver kopplingen mellan tekniken och mindre bioenergianläggningar bli mer tydlig.

Wåhlin förklarar att de vill ta en aktiv roll inom detta område, men det finns en stor osäkerhet fram till 2030. Däremot tror de att det finns en stor vinst för både utrustningsleverantörer och marknaden.

– Det handlar om att samla in koldioxid i skorstenen på lite mindre anläggningar än vad som oftast diskuteras i dag. Det här spåret arbetar vi aktivt med att undersöka och är något som vi absolut vill utveckla, avslutar Viktor Wåhlin

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy