Alla ämnen
Biogas

Start för byggandet av stor biogasanläggning i Götene

Start för byggandet av stor biogasanläggning i Götene
Illustration som visar hur den nya biogasanläggningen kan komma att se ut när den är klar under 2025. Illustration: Gasum

Gasums nya biogasanläggning i Götene fick det slutgiltiga bygglovet i januari 2023. För Gasum är anläggningen början på en rad investeringar i ny biogasproduktion i enlighet med företagets nya strategi.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Götene är först ut i raden av flera strategiska investeringar för att öka tillgången av biogas.

Efter en noggrann och grundlig planerings- och tillståndsprocess inlede Gasum byggarbetet av sitt senaste biogasprojekt i Götene under 2023. Anläggningen kommer att producera 120 gigawattimmar flytande metangas per år från starten som planeras till 2025.

Minskar utsläpp av växthusgaser

Anläggningen i Götene kommer främst att använda gödsel från jordbrukssektorn i närområdet som råmaterial. Anläggningen kommer att bearbeta cirka 400 000 ton råmaterial årligen.

Biogas producerad med gödsel som råvara kan sänka utsläppen av koldioxid med över 100 procent. Detta är möjligt genom att använda gödsel som råvara och samtidigt undvika traditionell spridning av gödsel direkt på åkrar, vilket avger växthusgaser.

När biogasen används som bränsle i exempelvis lastbilar minskar även utsläppen jämfört med fossila bränslen.

Energi och gödsel

Utöver energi kommer anläggningen att producera 350 000 ton högkvalitativt gödningsmedel, som levereras tillbaka till lantbrukarna som levererat råvaran till anläggningen.

Jämfört med gödningsmedel baserade på fossila råvaror innehåller återvunna gödningsmedel organiskt material som är viktigt för att bibehålla jordbruksmarkernas odlingsförhållanden och väderbeständighet.

Uppgradering och förvätskning

Wärtsilä kommer att leverera en lösning för uppgradering och förvätskning av biogas till Gasums anläggning i Götene. Ordern till Wärtsilä blev klar i maj 2023.

Wärtsiläs process kommer att kunna producera 25 ton flytande metangas per dygn. Processen renar biogas från svavelväte, koldioxid och vattenånga innan biometangasen kondenseras till -160 °C.

Komplett leverans

– Efter en grundlig och omfattande upphandlingsfas är vi glada över att kunna sluta avtalet med Wärtsilä. Vi har höga förväntningar på utrustningen och servicen, och vi är övertygade om att Wärtsilä kommer att uppfylla dem, säger Eero Lallukka, Senior Manager, Procurement på Gasum.

Wärtsiläs kompletta leverans omfattar leverans, installation och idrifttagning av uppgraderings- och förvätskningsutrustningen. Leveransen är planerad till augusti 2024, och anläggningen väntas vara i full drift i början av 2025.

– Vi ser fram emot att stödja Gasum i deras arbete med att utvidga sin verksamhet och främja gröna bränslealternativ, kommenterade Rolf Håkansson, Business Development Manager, Biogas Solutions, Wärtsilä Gas Solutions.

Stor investering

Gasum investerar drygt 600 miljoner kronor i anläggningen i Götene, varav cirka 170 miljoner är bidrag från Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet.

– Vi är oerhört glada över att kunna gå vidare med det här projektet i Götene, för under de senaste åren har vi sett hur intresset för biogas har ökat i såväl de nordiska länderna som i hela Europa. Biogasanläggningen i Götene blir det första steget i Gasums ambitiösa plan för att öka tillgången på förnybar energi för våra kunder inom trafik, industri och sjöfart, säger Erik Woode,  Head of Project Development & Execution på Gasum.

Fem stora biogasanläggningar på gång

Anläggningen i Götene är den första i raden av fem storskaliga biogasanläggningar som Gasum planerar att bygga i Sverige under de närmaste åren. Övriga platser kommer att vara Borlänge, Kalmar, Sjöbo och Hörby.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy